Business Diaspora

Плати во Европа за млади дипломирани, највисоки во Луксембург ,Германија на 5 то место.

Плати во Европа за млади дипломци, највисоки во Луксембург и Швајцарија ,најниски во Португалија. Германија на 5 то место.

Плати: младите дипломци во Португалија ,Грција и Словенија  се последни во Европа. 

 

Еве ги оние кои заработуваат повеќе,консултантската фирма Willis Towers Watson ја спровела анкета со која се споредуваат платите на околу 60 земји, испитувано се главно вработени во мултинационални компании.

Резултатите се навистина интересни.

Според Извештајот за наградување за планирање на Global Remuneration Planning Report, колегите од Швајцарија (78 илјади евра бруто годишно) ,Луксембург (55 илјади евра бруто годишно), кои имаат реална плата два пати поголема.

Проследено со Данците, со 54 илјади евра и Германците со 53 илјади на четвртото и петтото место во ранг-листа. 

Тринаесетти на листа, млади дипломирани студенти од Велика Британија, со 33 илјади евра бруто годишно, додека Португалија е на последно место со 18 илјади евра.

Во првите десет, односно на шестото, седмото и осмото место се Белгија, Австрија и Холандија со 41 илјади, 40 илјади и 39 илјади евра. За да го затвориме рангирањето на првите десет места, сметаме дека Шведска и Финска со 38 илјади евра годишно. Единаесеттата Ирска со 34 илјади, додека во Франција (12-ти), бројката на платите на дипломираните студенти изнесува околу 33 илјади евра. Во Италија и Велика Британија, од друга страна, годишната плата изнесува 29 илјади евра. На дното се наоѓаат Словенија, Грција и Португалија со 23 илјади, 20 илјади и 18 илјади евра.

Да се ​​земат предвид даноците кои следуваат на бруто платата младите од Луксембург ги надминуваат во нето плата на младите кои живеат во Швајцарија.

АС