Diaspora Politik

Германија – Федерален буџет за 2020 година, 359,9 милијарди евра.

11.09.2019 Германија

Федерален буџет за 2020 година, 359,9 милијарди евра.

Добро подготвени за следната година. Вчера федералниот буџет за 2020 година, беше предложен во Бундестагот. Социјална кохезија и пријатели на климата – овие теми се и понатаму во фокусот на Федералната влада.

Во однос на пристапноста: Нашата графика е насловена како „Федерален буџет 2020 година. 359,9 милијарди евра, така што расходите се распределени“.

На табелата со пити може да ги видите следниве делови:

1.Труд и социјална помош од 41,3 проценти;

2.Одбрана 12,5 проценти; 3.Сообраќајна и дигитална инфраструктура 8,3 проценти; 4.Образование и истражување 5,1 процент;

5..Федерален долг 4,6 проценти; 6.Внатрешни работи, градежништво и дом: 4,3 проценти;

7..Здравје: 4,3%;

8..Општо финансиско управување: 4,3 проценти;

9.Семејство, постари лица, жени и млади: 3,3 проценти;

10.Економска соработка 2,9 проценти;

11.Економија и енергија 2,5 проценти;

12.Други 7,6 проценти.

Извор е Федералното Министерство за финансии.

„Ако продолжиме со заштитата на климата, ќе не чини пари, и овие пари ке се трошат добро, а ако истите ги игнорираме, ќе нè чини повеќе пари“ – вака канцеларката Меркел се позиционираше денес за заштитата на климата за време на општата расправа во Бундестагот , за федералниот буџет за 2020 година.

АС