Diaspora Kultur Lernen

Во Германија до 2025 година ќе има недостиг од 26.000 наставници

09.09.2019 , Германија

Прогноза на фондацијата Бертелсман

Студија: до 2025 година ќе има недостиг од 26.000 наставници во основните училишта на цела територија во Германија.

Во Германија се раѓаат повеќе деца, основните училишта се полни – но нема наставници. Прогнозата на фондацијата Бертелсман е мрачна.

Gütersloh Според предвидувањата на фондацијата Бертелсман, најмалку 20.300 наставници од основните училишта ќе отсуствуваат до 2025 година. Така, ситуацијата е уште подраматична отколку што се очекуваше од Конференцијата на министри за образование (КМК), се вели во студијата што Фондацијата ја претстави во понеделникот. КМК пресмета недостиг од 15.300 наставници од основните училишта во 2025 година во октомври минатата година.

АС